Over jan

Over jan

Het werk is zoals de man zelf, eerlijk, authentiek, indrukwekkend, puur natuur. Het is wars van trends, stromingen, modes of dure woorden, die meer verdoezelen dan verduidelijken.
De ondefinieerbare dimensie die Jan Desmarets aan zijn werk weet te geven, maakt het anders en uniek in de figuratieve traditie: de stromende lijn, de begoocheling van de eeuwige beweging ven de onweerstaanbare dynamiek.

Zelf houdt hij het ganse creatieve proces in de hand. Als een ambachtsman bedwingt en beheerst hij de geheimen van de materie en zoals oude scheppingsverhalen geeft hij de vorm en leven aan een inerte massa. Spontaan, intuïtief dwingt hij het denkbeeld naar een tastbare, herkenbare gedaante. Hij boetseert de klei naar beeld en gelijkenis, behandelt de weke was, die vergaat in vuur en het gloeiende brons vangt in zijn gelaten leegte. En steeds zoals een geboorte, is er de spanning van het wachten tot het lichaam langzaam afkoelt en zich dan pas ontmantelen laat om zijn ruwe geheimen prijs te geven…
Gelukt? Mislukt?

Een legering als brons laat zich niet altijd zomaar bevelen. Na de ontbolstering komt het reinigen, polijsten, samenstellen, lassen; het geven van een nieuwe huid. Ook de afwerking blijft een uitdagend werk. Er borrelen verfriste ideeën op, er ontstaan onverwachte vormen, een nieuwe inventieve ingreep blijkt nodig. Elke verrassende vraag behoeft een antwoord. Het eindigt nooit. Het is nooit af. Er ontbreken delen, er vallen gaten, en deze afwezigheid van elementen geeft hun geheel enig mysterie van tijdloosheid. Alsof het beelden waren in verre tijden zoek geraakt en onlangs weer door de zee of de aarde teruggeven.
Beelden van lang geleden, beelden van nu, beelden van altijd. Beelden voor mensen, gemaakt op hun maat, gecreëerd voor hun omgeving, tegemoetkomend aan hun verbeelding. Een beeldhouwwerk is pas echt gelukt als het beter is dan zijn afwezigheid.

Guy Prieels

Jan Desmarets

Het proces

De perfecte harmonie tussen de ingebeelde beweging enerzijds, de materie en de natuurlijke patine anderzijds bewijzen dat Jan Desmarets de technieken van het beeldhouwen op een gepersonaliseerde en schitterende manier beheerst.

Hij werkt intuïtief, eigenzinnig en geeft zijn zoektocht naar een subtiele spanning en een expressieve houding, de vrije hand maar weet op het juiste ogenblik de artistieke volmaaktheid te herkennen en los te laten. Bij elke fase van de creatie, van het wasmodel tot het definitieve brons, zijn de vingerafdrukken van de kunstenaar zichtbaar.
De wasdruppel,
het afgebroken gietkanaal,
de slijpgroef,
de patine,
telkens opnieuw onthult hij bij elke tussenkomst een nieuwe stap. Je kan visueel deelnemen aan het scheppingsproces.


Véronique Lummerzheim

BLIJF OP DE HOOGTE

Blijf op de hoogte van nieuwe kunstwerken, exposities en meer.

schrijf in